Съветът на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето проведе първото за годината присъствено заседание

04.04.2022г.

В периода от 31 март до 2 април 2022 г. в гр. Пловдив се проведе първото за годината присъствено заседание на Съвета на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето. Поради пандемията от COVID-19 от началото на 2021 г. заседанията се провеждаха само онлайн.
В него взеха участие 26 деца, представители на областите:  Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, София-град, Хасково, Шумен и представител на децата от уязвими групи.
“Изключително съм щастлива, че дойде момента и за присъствено заседание на Съвета на децата. Много се радвам да Ви видя – с някои от Вас сега се запознавам, други още повече сте пораснали от последното ни присъствено заседание. За съжаление пандемията от COVID-19 дълго време не позволяваше да се съберем всички заедно и затова още повече се вълнувам да Ви видя всички заедно. Имала съм възможност и друг път да споделя, че заседанията на Съвета на децата са една от най-приятните ми отговорности като председател на Държавната агенция за закрила на детето. И освен това те са изключително важни за мен. Защото съм убедена, че само ако Вие – децата, участвате във взимането на важните за Вас решения, то те ще бъдат правилни и работещи“, това каза д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето при откриването на заседанието.
С приветствие в заседанието се включи и заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова. Тя ги поздрави за тяхната инициативност по различни теми, които касаят децата. Членовете на Съвета на децата участват и в Национално представително изследване, свързано с проучване на степента на удовлетвореност на учениците от учебното съдържание в средното образование.
Засилване ролята на ученическите съвети и по-голямо участие на децата във всички процеси, които ги касаят обсъдиха членовете на Съвета с доц. Манол Манолов, съветник на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков.
Г-н Любомир Грънчаров и г-жа Олга Александрова от Комисията за защита на личните данни обсъдиха с членовете на Съвета на децата какво всъщност са личните данни и колко важно е да не ги предоставяме на непознати. От своя страна децата поеха ангажимент да помогнат със съвети за изготвянето на информационни материали кои да са на достъпен език за децата и по-интересен начин да обясняват всичко за личните данните.
Задълбочена дискусия за основните заплахи в интернет и кибертомоза проведоха децата по време на заседанието. По думите им кибертормоза често е от деца над деца и провокиран от търсене на внимание от страна на насилника. Според членовете на Съвета на децата е необходимо възрастните да изградят по-голямо доверие с подрастващите и да се интересуват от ежедневието им повече. Мнението на децата е, че ако връстниците им получават нужното внимание вкъщи, то няма да го търсят, като упражняват агресия срещу други хора.
В дискусията за опасностите в мрежата се включи и експерта по киберсигурност Явро Колев. Той запозна децата с реални примери как може да пострадат, ако не са внимателни в онлайн пространството. По думите му най-застрашени от кибертормоз са момичета и момчета между 8 и 16 години. Когато нещо е качено в мрежата, то завинаги остава там – не е като да го изтриеш от собствения си телефон или компютър, обясни г-н Колев на децата и ги посъветва да са много внимателни към дигиталната си самоличност, защото не е по-малко важно от реалната. Той им представи и кампанията „Пази детето в Интернет“.
Членовете на съвета на децата обсъдиха с експерти от Държавната агенция за закрила на детето и с какви дейности биха могли да се включат в отбелязването на Европейската година на младежта 2022.