Съветът на децата си избра нови председател и заместник-председател

Съветът на децата си избра нови председател и заместник-председател

14.09.2022г.

Съветът на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето си избра ново ръководство. Кандидатите за постовете представиха пред членовете на Съвета своите идеи и виждания, след което последва гласуване. Децата си избраха за техен председател Емили Караколева от гр. София, заместник-председател е Мария Георгиева от гр. Русе, организационен секретар – Елена Христова от гр. Добрич, Християна Страхилова от гр. Видин продължава своя мандат като летописец на Съвета.  
По време на заседанието децата от Съвета получиха лично приветствие от Надя Клисурска, заместник-министър на труда и социалната политика, която ги поздрави и от името на служебния вицепремиер и министър на труда и социалната политика. В програмата се включи и д-р Елеонора Лилова, директор на 2. СУ „Акад. Емилиян Станев” в гр. София и бивш председател на Държавната агенция за закрила на детето.
Освен избор на ново ръководство през трите дни децата с интерес дискутираха с д-р Виолета Катева, невролог с опит в мозъчно съдовите заболявания, член на Европейската и Американската академии по неврология, употребата на райски газ, наркотични вещества и последствията от тях. Според Съвета на децата няма достатъчно достъпна информация какви вреди нанасят наркотичните вещества и експерименти с употребата на забранени и опасни субстанции. Предложенията на децата по какъв начин техните връстници ще възприемат най-добре информацията, ще бъдат обобщени и реализирани в информационна кампания с тяхно и на специалисти участие.
Анжела Иванова от Lam On представи пред децата създаването на успешен старт ъп. Темата предизвика много въпроси и провокира децата за много бъдещи техни идеи.
В програмата на заседанието се включиха и представители на Министерството на образованието и науката, както и от  УНИЦЕФ – България.