Детска книжка обяснява на децата как да се пазят от коронавируса без да се плашат

03.06.2020г.

Пандемията от COVID-19 промени живота на всички ни, но не трябва да забравяме, че децата имат право да знаят за опасностите от коронавируса, но без това да им създава страх и стрес. На най-малките понякога им е трудно да разберат, защо не могат да ходят на училище, в детската градина или да се срещат с приятели и да карат колело в парка.

За да помогне в тази ситуация, Издателска група „Просвета“ разпространи в България електронната книжка „История за коронавируса“, която е безплатна и достъпна за всички.

Това е простичка история за сложна ситуация. Тя е предназначена за деца над 2-годишна възраст и цели да подкрепи родителите, които трябва спокойно и без заобикалки, с правилните думи и емоции да обяснят на най-малките какво е това „чудовище“, заради което не могат да излязат навън и да правят обичайните за тях неща.

Автор на „История за коронавируса“ е Франческа Дал’Ара – италианскa психоложка и терапевтка в болницата „Поликлинико ди Милано“. Безплатната електронна книжка обяснява на децата за коронавируса, а идеята за създаването и е на Мария Антонела Костантино, завеждащ звеното по детска и юношеска невропсихиатрия в същото медицинско заведение. Илюстрациите са дело на Джада Негри, преподавателка в Европейския институт по дизайн в Милано, Италия.

Книгата в електронен формат за свободно ползване може да изтеглите от ТУК