ДЕТЕТО И РАЗДЯЛАТА ПРИ РОДИТЕЛИТЕ - РАБОТНА КНИГА ЗА РОДИТЕЛИ

ДЕТЕТО И РАЗДЯЛАТА ПРИ РОДИТЕЛИТЕ - РАБОТНА КНИГА ЗА РОДИТЕЛИ

28.07.2021г.

ДЕТЕТО И РАЗДЯЛАТА ПРИ РОДИТЕЛИТЕ

Работна книга за родители

Издание на ДАЗД, 2021 г.

 

Държавната агенция за закрила на детето посвещава тази книга в подкрепа на детео и родителите, които са в ситуация на раздяла. Тя е посветена на раздялата на родителите и живота на детето след нея, което е и сериозно предизвикателство пред много семейства.

Поводът е статистиката, която показва, че раздялата при родителите става все по-често и тревожно явление.

„Тази книга има за цел да подкрепи родителите, които са в процес на раздяла.

Важно е да помогнем на децата, които обичат по своему и двамата си родители и да се опитаме да намерим начин за това детето да комуникира ефективно и с мама, и с тате.“, споделя председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.

Раздялата на родителите е събитие, което влияе на всички членове на семейството и това влияние не може да бъде скрито. Родителите се изправят пред въпроси, чиито отговори са трудни водят до гняв, отчаяние, страх и други негативни емоции. Но може би ситуацията, която най-много ги притеснява и тревожи е, когато трябва да кажат на детето, какво се случва.

За всеки родител вероятно първата мисъл в ситуация на раздяла е, че ще причини огромна болка на своето дете. Но как ще му помогне тази книга?

Авторът на „Детето и раздялата при родителите“, в качеството си на психолог с опит в работата със семейства дава различни предложения:

• как да се справите с последиците от развода – да се възстановите емоционално и да продължите напред;

• как да промените отношенията с бившия си съпруг или съпруга, за да осигурите благоденствието и оптималното функциониране на детето;

• как да поддържате отношенията с детето при преминаването през развода и да се справите с неизбежните емоционални и поведенчески трудности, пред които ще се изправи.

Понякога, каквито и компромиси да правят родителите и колкото и да се обичат, те се разделят. Когато това засяга само двама човека изглежда по-лесно, но когато има дете, нещата са наистина сложни. И тогава сякаш родителите се тревожат не толкова за това, че остават без партньор, а за това, че оставят децата си без истинско семейство.

Упражненията, които ще откриете, както и техниките към тях, засягат Вашето благополучие и благополучието на детето, както и възможностите Ви за справяне в различните моменти от раздялата:

• когато вземате решението за раздялата;

• когато съпругът ви или съпругата ви напусне дома;

• когато раздялата вече е факт и удостоверен със съдебно решение;

• когато сте изправени пред предизвикателствата на живота след развода.

 

Книгата в електронен формат за свободно ползване може да изтеглите от ТУК