Емили Караколева от Съвета на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето взе участие в младежка дискусия „Образование и действия за климата“

Емили Караколева от Съвета на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето взе участие в младежка дискусия „Образование и действия за климата“

22.04.2024г.

Емили Караколева, председател на Съвета на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето взе участие в младежка дискусия „Образование и действия за климата“, организирана по инициатива на УНИЦЕФ България в партньорство с посолството на Кралство Нидерландия в България.
 Целта на дискусията е да се чуят идеите и перспективите на младите хора и да се предостави информация за застъпничество, промени в политиките и решенията, свързани с околната среда и изменението на климата.
По време на събитието Емили Караколева модерира дискусията с другите деца на тема „Климатично образование и зелени умения“. Те обсъдиха подходяща и адекватна ли е информацията за околната среда и измененията в климата в училищните програми и в публично достъпните източници на информация, както и дали е  достатъчна за изграждане на добра информираност и насърчаване на активността сред младите хора.
Децата дадоха своите предложения как да участват в процеса по взимане на решения и в изготвянето и прилагането на политики по отношение климата и околната среда, също така и как младите хора да се ангажират с действия за климата и околната среда в своите общности: училище, университет, семейство и др., както и каква подкрепа им е необходима.
В събитието се включиха Кристина де Бройн, представител на Уницеф за България, Симон ван дер Бург, посланик на Кралство Нидерландия в Република България и Илина Мутафчиева, заместник-председател на Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в 49-ото Народно събрание.
Дискусията надгради поредица дейности на Държавната агенция за закрила на детето , насочени към измененията на климата и правата на децата, сред които:

  • заседанието на Съвета на децата, проведено през 2023 г., по време на което децата обсъдиха изменението на климата заедно със заместник-министъра на околната среда и водите Ренета Колева.
  • съпътстващо събитие, проведено на 19 октомври 2023 г. по време на Конференцията на ООН за изменението на климата през 2023 г., което се проведе отново с участието на Емили Караколева като председател на Съвета на децата към председателя на ДАЗД, както и с участието на Министерството на околната среда и водите, Министерството на труда и социалната политика, представители на Европейската комисия и на Комитета на ООН за правата на детето.
  • XXIV Детски форум на тема „Изменението на климата и детското участие“, проведен в периода 18-20 ноември 2023 г. в гр. Анкара, Истанбул с участието на Даяна Славова, представител на Съвета на децата за област Хасково.