Над 300 деца в градовете Пловдив и Пазарджик се запознаха с дейността на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето

Над 300 деца в градовете Пловдив и Пазарджик се запознаха с дейността на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето

18.04.2024г.

Как функционира Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето, кой отговаря на чат приложението към нея, какви са най-честите въпроси, които задават децата и възрастните на консултантите на телефона и в онлайн разговор бяха част от темите, които дискутираха над 300 деца от градовете Пловдив и Пазарджик с експерти от ДАЗД. 
„Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето е на разположение на всяко дете, което иска да сподели нещо, да потърси съвет и при необходимост да получи подкрепа. Това се отнася и за възрастните, които имат въпроси или притеснения, свързани с отглеждането на дете. Линията е напълно безплатна, анонимна и работи денонощно седем дни в седмицата. НТЛД 116 111 е и начин да бъде подаден сигнал за дете в риск“, обясни заместник-председателят на ДАЗД Ивайла Касърова на ученици от 5-и до 11-и клас в Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“, гр. Пловдив. С Георги Иванов, психолог и държавен експерт в Държавната агенция за закрила на детето, децата обсъдиха какво е емоционална интелигентност и защо е толкова важно всички да можем да споделяме и да се чуваме. Мнението на децата е, че от много ранна възраст трябва да знаят какво е емпатия и да бъдат добри и търпеливи един към друг. Според тях това е и най-важният пример, който възрастните трябва да им показват, за да се чувстват спокойни и подкрепени да споделят и да търсят подкрепа, когато е необходимо. 
Представителите на ДАЗД запознаха и осмокласниците от Езикова гимназия „Пловдив“ със стартиралото чат приложение за разговор и консултация с деца. Всеки вторник и четвъртък от 14:00 до 16:00 ч. експерти от агенцията са на разположение, за да отговарят на въпроси. Чатът е достъпен за всяко дете през официалната интернет страница на Националната телефонна линия за деца на ДАЗД – 116111.bg. Възможността за онлайн разговор или консултация е и за възрастните, които имат въпроси, касаещи деца, обясниха те. С децата от седми и осми клас в Средно училище „Георги Бенковски“, гр. Пазарджик, екипът на ДАЗД дискутира важни за учениците теми. 
„Споделянето и откровеният разговор са в основата за решаване на всяка ситуация, която ви тревожи. Най-важно е да се доверявате на родителите си, на близките си и на учителите си, за да може да бъдете защитени и да се намери най-доброто решение. Но трябва и да знаете номер 116 111, защото на този телефон по всяко време на денонощието може да поговорите с професионалисти и да получите съвет и подкрепа“, обясниха на седмокласниците и осмокласниците експертите от Държавната агенция за закрила на детето.