Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова участва в откриването на „Сигурна зона“ за непридружени деца в гр. Харманли

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова участва в откриването на „Сигурна зона“ за непридружени деца в гр. Харманли

16.05.2024г.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова участва в откриването на „Сигурна зона“ за непридружени деца в най-големия приемателен център в страната в гр. Харманли. Това е третата такава „Сигурна зона“ в България. Към момента в нея са настанени 50 деца на възраст между 8 и 17 години, като капацитета й е 98, с възможност за удвояване в случай на криза. Мястото разполага с обособени помещения за момичета и деца с увреждания, две офис помещения, столова и всекидневна.
Зоната е създадена от Държавната агенция за бежанците към Министерски съвет, УНИЦЕФ и Международната организация по миграция с подкрепата на Конфедерация Швейцария по линия на Фонда за бързо реагиране, управляван от Държавния секретариат по миграция.
„За Държавната агенция за закрила на детето е от първостепенно значение всяко дете на територията на България да се чувства защитено и да получи необходимата подкрепа в сигурна и подходяща среда. Всички осъзнаваме, че каквото и да направим за непридружените деца бежанци не е достатъчно и винаги може повече. Длъжни сме да положим всички усилия, така че децата бежанци в страната ни да се чувстват добре и да имат възможност за бърза адаптация и шанс за пълноценно и спокойно развитие. Откриването на тази „Сигурна зона“ е още една стъпка и доказателство, че работейки всички заедно може да постигнем повече в името на тези деца“, заяви при откриването д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.
Д-р Теодора Иванова подчерта и много доброто и ползотворно сътрудничество на ДАЗД с Държавната агенция за бежанците към Министерски съвет и УНИЦЕФ и допълни, че двете агенции въвеждат първата инструкция за определяне възрастта на непридружените деца-бежанци в България. Държавната агенция за закрила на детето подписа и меморандум за сътрудничество с Върховния комисариат на ООН за бежанците в България, каза още д-р Иванова.
В събитието участие взеха Илияна Йотова, вицепрезидентът на Република България, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците при МС, Н. Пр. Раймунд Фурер, посланик на Конфедерация Швейцария в Република България, Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България и др.
След откриването на  „Сигурната зона“ за непридружени деца, експерти от Държавната агенция за закрила на детето взеха участие в работна среща на тема „Координационен механизъм за взаимодействие между институциите и организациите при случаи на непридружени или разделени от семействата си деца чужденци, включително децата търсещи или получили международна, или временна закрила – добри практики, предизвикателства и препоръки“.