Съветът на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето отбелязва днес своята 20-годишнина

Съветът на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето отбелязва днес своята 20-годишнина

01.06.2023г.

На днешният празник – 1 юниМеждународен ден на детето, Държавната агенция за закрила на детето отбелязва 20 години от създаването на  единствения детски консултативен орган в страната – Съвета на децата към председателя на ДАЗД.
По този повод вицепрезидента на Република България Илияна Йотова връчи на председателя на Съвета на децата Емили Караколева почетния плакет на вицепрезидента на Република България. Високото отличие е в знак на признание към всички членове на Съвета през неговата 20-годишна история за отстояване правата на децата и подобряване на техния живот. Как да се намали агресията между и над децата, какви са трудностите, които младите хора срещат по време на образователния процес и още редица теми, обсъдиха по време на срещата вицепрезидента Илияна Йотова, председателя на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова и членове на Съвета на децата.
Не се страхувайте да мечтаете, учете много и бъдете добри хора, пожела вицепрезидент Йотова на децата и сподели с тях, че завинаги една от любимите й книги ще остане „Пипи Дългото чорапче“. По думите й е хубаво възрастните по-често да се обръщат към детето в себе си, за да намират правилната посока. Да бъдат критични, но и да предлагат решения, посъветва децата вицепрезидента Илияна Йотова поздрави председателя на ДАЗД д-р Теодора Иванова за активната работа със Съвета на децата и за успешната формула, чрез която ДАЗД и Съвета са изградили добър екип за съвместни дейности в името на по-доброто бъдеще на децата.
„Първи юни е един от най-хубавите дни, защото е посветен на най-ценното в живота – на децата ни! Иска ми се и искрено го пожелавам на всички ни да виждаме толкова щастливи и усмихнати децата не само днес, но и всеки ден. За Държавната агенция за закрила на детето е изключително важна работата със Съвета на децата, защото наистина е необходимо все повече да се научим да чуваме децата, за което и целия екип на ДАЗД ще продължи да полага всички усилия в тази насока“, заяви от своя страна председателя на ДАЗД д-р Теодора Иванова.
Председателят на Съвета на децата Емили Караколева поднесе на вицепрезидента Йотова обръщението на неговите членове по повод 1 юни – Международен ден на детето и 20-ия юбилей на детския консултативен орган.
„Днес децата ще си пожелаем възрастните по-често да виждат света като нас. Да рисуват върху ежедневието си и да пазят мечтаещото дете в себе си. Да са толерантни към всички. Да не губят по детски наивните мечти, защото често те водят до най-красивите неща. Искаме вече порасналите деца по-често да откриват в себе си част от детството си и да си спомнят колко е хубаво да срещнеш подкрепа, да ти помогнат и насърчат. Тогава стават чудеса!“, пишат децата в своето послание.
След срещата с вицепрезидент Йотова членовете от Съвета на децата разгледаха сградата на Президентството на Република България, като посетиха Гербова зала и библиотеката на Президентството.
В навечерието на отбелязването на 20-годишнината на детския съвет и на първи юни децата се срещнаха и с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров и заместник-министъра на труда и социалната политика Надя Клисурска. Те разговаряха за важността на житейските избори, безопасността в интернет и необходимостта да се реагира активно срещу проявите на насилие и агресия. Да отстояват личното си мнение и да следват целите си, пожела на децата министър Лазаров по повод празника.