Съветът на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето проведе първото за годината присъствено заседание

Съветът на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето проведе първото за годината присъствено заседание

04.04.2022г.

В периода от 31 март до 2 април 2022 г. в гр. Пловдив се проведе първото за годината присъствено заседание на Съвета на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето. Поради пандемията от COVID-19 от началото на 2021 г. заседанията се провеждаха само онлайн.
В него взеха участие 26 деца, представители на областите:  Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, София-град, Хасково, Шумен и представител на децата от уязвими групи.
“Изключително съм щастлива, че дойде момента и за присъствено заседание на Съвета на децата. Много се радвам да Ви видя – с някои от Вас сега се запознавам, други още повече сте пораснали от последното ни присъствено заседание. За съжаление пандемията от COVID-19 дълго време не позволяваше да се съберем всички заедно и затова още повече се вълнувам да Ви видя всички заедно. Имала съм възможност и друг път да споделя, че заседанията на Съвета на децата са една от най-приятните ми отговорности като председател на Държавната агенция за закрила на детето. И освен това те са изключително важни за мен. Защото съм убедена, че само ако Вие – децата, участвате във взимането на важните за Вас решения, то те ще бъдат правилни и работещи“, това каза д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето при откриването на заседанието.
С приветствие в заседанието се включи и заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова. Тя ги поздрави за тяхната инициативност по различни теми, които касаят децата. Членовете на Съвета на децата участват и в Национално представително изследване, свързано с проучване на степента на удовлетвореност на учениците от учебното съдържание в средното образование.
Засилване ролята на ученическите съвети и по-голямо участие на децата във всички процеси, които ги касаят обсъдиха членовете на Съвета с доц. Манол Манолов, съветник на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков.
Г-н Любомир Грънчаров и г-жа Олга Александрова от Комисията за защита на личните данни обсъдиха с членовете на Съвета на децата какво всъщност са личните данни и колко важно е да не ги предоставяме на непознати. От своя страна децата поеха ангажимент да помогнат със съвети за изготвянето на информационни материали кои да са на достъпен език за децата и по-интересен начин да обясняват всичко за личните данните.
Задълбочена дискусия за основните заплахи в интернет и кибертомоза проведоха децата по време на заседанието. По думите им кибертормоза често е от деца над деца и провокиран от търсене на внимание от страна на насилника. Според членовете на Съвета на децата е необходимо възрастните да изградят по-голямо доверие с подрастващите и да се интересуват от ежедневието им повече. Мнението на децата е, че ако връстниците им получават нужното внимание вкъщи, то няма да го търсят, като упражняват агресия срещу други хора.
В дискусията за опасностите в мрежата се включи и експерта по киберсигурност Явро Колев. Той запозна децата с реални примери как може да пострадат, ако не са внимателни в онлайн пространството. По думите му най-застрашени от кибертормоз са момичета и момчета между 8 и 16 години. Когато нещо е качено в мрежата, то завинаги остава там – не е като да го изтриеш от собствения си телефон или компютър, обясни г-н Колев на децата и ги посъветва да са много внимателни към дигиталната си самоличност, защото не е по-малко важно от реалната. Той им представи и кампанията „Пази детето в Интернет“.
Членовете на съвета на децата обсъдиха с експерти от Държавната агенция за закрила на детето и с какви дейности биха могли да се включат в отбелязването на Европейската година на младежта 2022.