„Посланик на доброто“ 2022 г.: Българска спортна федерация за деца и младежи в риск, планински спасител, болница „Пирогов“ и деца, създали детска книжка за благотворителна кауза

„Посланик на доброто“ 2022 г.: Българска спортна федерация за деца и младежи в риск, планински спасител, болница „Пирогов“ и деца, създали детска книжка за благотворителна кауза

24.02.2023г.

В края на месец февруари Държавната агенция за закрила на детето ще връчи за четвърта поредна година своята награда „Посланик на доброто“. Призът е знак на благодарност към хора, които по различен начин са помогнали, подали са ръка и дори са рискували собствения си живот, за да накарат някой, дори непознат за тях, отново да повярва, че добротата съществува.
„Посланик на доброто“ за 2022 са Никол Николова и Ралица Минкова. Двете момичета отсега са избрали да създават Добро. Когато научават за съдбата на дете, което се нуждае от операция в чужбина, решават че не може да седят безучастни. Освен с добри сърца, те са изключително талантливи. И така заедно създават детската книжка “Приключенията на кончето Сапфир“, написана от 10-годишната Никол и илюстрирана от 12-годишната Ралица. С помощта на родителите си издават увлекателната и всички средства от продажбата й постъпват в сметката на нуждаещото се дете.
Над 1000 деца от над 60 социални услуги в цялата страна ежегодно се ангажират в спортни занимания и състезания благодарение на Българска спортна федерация за деца и младежи в риск. Седемнайсет клуба на Федерацията работят активно с деца от социалните услуги. Всяка година осигуряват и 20 стипендии за най-успешните спортисти сред децата и младежите в риск.
През 2022 година Програма „Детско здравеопазване“ на Пирогов отпразнува своите 10 години. За това време едни от най-добрите лекари са прегледали безвъзмездно над 18 500 деца в различни градове в страната. Малките пациенти и родителите им не само са били консултирани, но и при необходимост им е оказано лечение и съответно проследяване на състоянието им.
Списъкът на посланиците на доброто за 2022 г. се допълва и от планинският спасител Мартин Джокин. За него да е планински спасител е детската му мечта, защото така съчетава любовта си към планината и възможността да бъде полезен и да помага на хората. Неговият баща също е планински спасител и Мартин е в планината с него и другите от отряда на ПСС към БЧК от много малък. С вече десетки спасителни акции зад гърба си Мартин е категоричен, че най-голямото щастие е да разбереш, че човека, на когото са помогнали, вече е добре.